Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ

 

Για ακόμη μια φόρα θα βγούμε έξω να ψωνίσουμε, να διασκεδάσουμε, να απολαύσουμε την πολυτέλεια, να πάμε στα γνωστά κλαμπ να γίνουμε φέσι, κτλ
Γιατί ?
Επειδή είναι γιορτές.
Γι’αυτό πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν όλοι.
Σωστά ?
Ας το αναλύσουμε λίγο αυτό το θέμα.
Κατ’αρχάς, γιατί να προβούμε σε ένα τέτοιο καταναλωτικό όργιο χρυσοπληρώνοντας την κάθε επιχείρηση για άχρηστα ως επί το πλείστον ψώνια και επίπλαστη-κατασκευασμένη ευχαρίστηση.
Επειδή είναι γιορτές ?
 Για όσους πιστεύουν στον χριστιανισμό-αν υπάρχει θεός η όχι άλλη ιστορία ποιο είναι υποτίθεται το νόημα αυτών των γιορτών ?
Το Πάσχα κυκλοφορά πολύ περισσότερο χρήμα από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου.
Μήπως το Πάσχα είναι η γιορτή του χρήματος ? δεν είναι υποτίθεται η γιορτή της ταπεινότητας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο ?
Και τη γιορτάζουμε με την πάσα πολυτέλεια ενώ.
Εκατομμύρια συνάνθρωποι μας πεθαίνουν της πείνας ?
Εκατομμύρια είναι άνεργοι ?
Εκατομμύρια θερίζουν οι ασθένειες ?
 
ΓΙΑΤΙ ???
 
Επειδή κάποιοι μας έμαθαν να περνάμε έτσι. Μας έμαθαν ότι δεν γίνεται να μην πάμε να ψωνίσουμε, να διασκεδάσουμε οπωσδήποτε σε μοδάτα καφέ και κλαμπ χλιδής, να μην το ‘ρίξουμε έξω’. Και βέβαια το αρνί πάντα εκεί.
 
ΠΟΙΟΙ ?
 
Αυτοί που έχουν να κερδίσουν από όλα αυτά, είναι οι διάφορες επιχειρήσεις που αναμένουν πως και πως ατή τη χρονική περίοδο για να βγάλουν όσα δεν βγάζουν ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο, καταγδέρνοντας μας ως καταναλωτές, όπως εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο καθημερινά τους υπαλλήλους τους, που ελάχιστα έχουν οι ίδιοι να κερδίσουν από το καταναλωτικό όργιο των ημερών, δίδοντας τους ψίχουλα σαν μισθό, σαν αμοιβή και αντάλλαγμα για τα εκατομμύρια που κερδίζουν.
Μια άκρα διαστρέβλωση του όλου νοήματος αυτής της γιορτής – τουλάχιστο όπως υποτίθεται ότι έπρεπε να το αντιλαμβανόμαστε.
Αντί για ταπεινότητα, χλιδή και υπερβολή.
Αντί για αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο, ατομικισμός και επίδειξη.
Το ζενίθ της καπιταλιστικής δραστηριότητας, ενός συστήματος που από τη φύση του προωθεί και βασίζεται στον ατομικισμό, προς εξυπηρέτηση αυτών που μας θέλουν να ενδιαφερόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, αφού έτσι είμαστε πιο εύκολα θύματα.
Από των ανταγωνισμό αναμεταξύ μας αυτοί επωφελούνται.
Ο γείτονας θα κάνει Πάσχα στη Μύκονο ?. Γιατί όχι και εγώ ? είμαι παρακατιανός ? εδώ η περιφρόνηση και ο κοινωνικός ρατσισμός προς τους ασθενέστερους οικονομικά……
Άρα να πάω και εγώ, όσο και αν βάζουν την τιμή. Τώρα αν οι υπάλληλοι  του ξενοδοχείου από της εκατοντάδες ευρώ που θα ξοδέψω πάρουν κάτι ψιλά «άλλη υπόθεση». Αν δεν έχω την οικονομική δυνατότητα, να δανειστώ από τις τράπεζες ώστε να με καταγδάρουν με τους τόκους και να μετατραπώ σε σκλάβο του χρέους μου.  
 
Όλα αυτά ενώ κάποιοι αυτές της γιορτές, όπως κάθε γιορτές, δεν θα έχουν καν να φάνε.
 
Και όλα αυτά επειδή η κοινωνία λέει ότι έτσι « πρέπει » να γίνεται της γιορτές.
 
Αυτό το Πάσχα έχω να προτείνω σε όλους όσους διαβάσουν αυτό το άρθρο μια ιδέα.
 
Όλα εκείνα τα χρήματα που θα δίνατε για να γιορτάσετε με άχρηστη χλιδή και καταναλωτισμό αυτές τις γιορτές, και έτσι θα τα δίδατε στο άλφα η βήτα αφεντικό, αυτά που έχετε αποκτήσει δουλεύοντας για το άλφα η βήτα αφεντικό, δώστε τα στους φτωχούς.
 
Και απορρίψτε τις « επιταγές » της εποχής, που υποβάλλουν κάποιοι.
 
Τότε θα έχετε γιορτάσει αυτές τις γιορτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου